Huis

Het is ons verlangen een huis te bouwen wat volledig organisch is. De ruimte is ruim en mag beleefd worden. De kleuren van de regenboog zullen terugkomen in het huis. Te denken valt aan glas in lood en kristallen voor de vensters die de kleuren zullen laten stralen. Vanzelfsprekend is er voldoende bescherming tegen de zon op de warme dagen.


Regenbooghuis

Er is voor de bewoners van ons huis een gemeenschappelijke woonruimte die groot is opgezet. Voor iedereen is er een eigen plek en een gezamenlijke plek waar een grote ronde eettafel zal staan. In tegenstelling tot de belevingsgerichte inrichting gaan wij uit van een vernieuwde sfeer van licht en ruimte. Wij willen uitstralen dat deze laatste fase van het leven juist vanuit een zuivere en heldere sfeer mag plaatsvinden. Geen sombere kleuren, geen oude klokken en meubels waar allemaal oude energie op zit. Nee, ruimte, licht en helderheid is de uitstraling van deze mooie gemeenschappelijk ruimte die een uitwerking zal hebben op eenieder die hier aanwezig is.

Daarnaast heeft iedere bewoner zijn/haar eigen privékamer. Deze is eveneens ruim van opzet en heeft een eigen keuken(tje). Het bed staat in een aparte ruimte en de douche sluit hierop aan. Er is een professioneel hoog/laag bed afgestemd op de wensen van de bewoner en de verpleegkundige. Verder kan de bewoner geheel zelf de kamer inrichten en aankleden.

In het huis is een ruime keuken aansluitend met een prachtige tuin waarin zoveel mogelijk de eigen groenten worden verbouwd. Er is een tuinman die samen met bewoners, familie en mantelzorgers in de tuin werkt. De keuken is verder zo groot dat er de mogelijkheid is om samen koffie te drinken en met elkaar te delen in wat er zoal speelt aan een grote eettafel.

Voor de medewerkers is er een eigen gemeenschappelijke ruimte. Aansluitend zijn er kasten voor kleding en douches. Daarnaast is hier gelegenheid om samen koffie te drinken. Even de dag loslaten, ervaringen delen en samen een mooie meditatie doen zodat de verbinding in en uit het hart voortdurend blijft stromen.

Er is een stilteruimte of een kapel. Hier is het daadwerkelijk stil. Alle verschillende religies dan wel opvattingen over de zingeving van het leven komen hier samen. Er brandt een kaars als teken van het eeuwige licht. Er is ruimte voor iedereen. Familie, vrienden en medewerkers mogen hier zijn om tot rust te komen en te verinnerlijken.

Voor kinderen is er een mooie speelkamer. Hier mag men heerlijk zichzelf zijn en is er voor ouders ruimte om met hun vader of moeder alleen te zijn. Hetzelfde geldt voor mantelzorgers en medewerkers. Het is een huis waar wordt geleefd in alle opzichten.

Voor familie en vrienden zijn er logeerkamers. Wanneer mensen van ver komen, hebben ze de mogelijkheid te overnachten. Daarnaast biedt het Regenbooghuis op het eigen terrein units voor partners die dicht bij hun geliefden willen zijn.

Er is een grote tuin en een weide waar ruimte is om te wandelen en dieren te houden. De omheining is natuurlijk, zodat de bewoners vrij naar buiten kunnen.

Familie

Wij vinden dat familie heel belangrijk is. Uit eigen ervaringen weten wij hoe moeilijk het kan zijn om te gaan met je partner, vader of moeder of andere dierbare die met dementie te maken hebben. Er is zoveel wat wordt aangeraakt. Wanneer je een moeilijke jeugd hebt gehad is het niet makkelijk met je zieke vader of moeder om te gaan. Voor partners geldt hetzelfde. Doordat de zieke mens verandert en soms alle kaders van fatsoen verliest wordt er zoveel in beweging gezet in die ander. Dat zorgt vaak voor veel frustratie, pijn en ja, soms woede. Wij bieden ook aan de families ondersteunende trajecten aan van goede en liefdevolle zorg en begeleiding.

Medewerkers en Mantelzorgers

Alle medewerkers worden opgeleid in het anders omgaan met dementie. Ook worden zij begeleid in deze persoonlijke benadering. Concreet houdt dit in dat ze leren omgaan met de heftige emoties die vrij kunnen komen bij de bewoner. Een gedegen zelfbeeld is essentieel. De training die aan alle medewerkers wordt aangeboden, is gebaseerd op de chakra-psychologie. Vanuit de chakra-psychologie leer je jezelf ‘anders’ kennen en kun je de bewoner zien in alle aspecten. Deze basis is nodig om het complexe gedrag van mensen met dementie te begrijpen.

Voor de mantelzorgers en partners is veel aandacht, ondersteuning en zorg. Ook zij krijgen de gelegenheid cursussen te volgen.


Home