Blog

Actuele blog. Voor andere blogs, zie het archief aan de rechterkant

Is het gisteren of vandaag

03-07-2016 19:17

Als opstapje naar het boek wil ik iets uitleggen over ‘dementie anders bekeken’. Dementie is een hele ernstige en zware ziekte. Niet alleen voor de zieke mens maar zeker ook voor de omgeving, of dat nu de directe familie is, de arts of de hulpverlener, het maakt niet zoveel uit. Als aura-therapeut werk ik vanuit de holistische visie. Holistisch is afgeleid van het Griekse woord ‘holos’ wat ‘heel’ betekent. De mens functioneert altijd op vier niveaus tegelijk: het lichamelijke, het psychische, het emotionele en het spirituele niveau. Als er ergens een disharmonie in het lichaam aanwezig is, zal dit een uitwerking hebben in alle andere gebieden. Deze uitwerking is zichtbaar in de aura.

Wanneer ik mijn moeder observeerde en probeerde me in te leven hoe ze zich voelde, keek ik naar de energieverdeling in haar aura. De aura laat blokkades zien van opgelopen trauma’s gedurende het leven. Iedere keer viel het mij op dat er een patroon zat in de uiting van de emoties van mijn moeder. De heftigheid van deze uiting trof mij tot diep in mijn hart. Waarom, zo vroeg ik mij voortdurend af, was haar woede zo intens, haar verdriet zo schrijnend en haar eenzaamheid zo diep?

Kijkend naar de 4 verschillende niveaus, wil ik dieper in gaan op het spirituele niveau. Ik geloof dat wij niet ‘maar zo’ hier op aarde zijn. In ons hart woont de Ziel. De energie van de Ziel is in een voortdurende verbinding met de Lichtwereld. Gedurende het proces van dementie trekt de Ziel zich langzaam terug uit het bewuste leven. De mens keert zich naar binnen. Tijdens het observeren van mijn moeder heb ik gezien dat juist in deze momenten van naar binnen keren, trauma’s werden geheeld. De manier waarop dit gebeurt verschilde iedere keer. Vaak werd ze boos of verdrietig maar andere momenten rustte ze uit en in die rust bloeide ze open, werd ze soms een kind of was ze gewoon helemaal tevreden. De realiteit van alledag viel weg. Haar hele leven viel als het ware uiteen, of werd het juist heel! Dit gebeurde in hele kleine stapjes en langzaam maar zeker liet mijn moeder alle maskers vallen en gaf ze mij de mogelijkheid te zien wie ze werkelijk was. Ze deed als het ware alle jassen uit die ze haar hele leven had aangedaan, één voor één. Het overlevingsmechanisme functioneerde niet meer.

Fysiek is dementie ontzettend zwaar. Emotioneel is het ontredderend. Het is een proces wat dan weer mild en zacht verloopt, dan weer boos en gefrustreerd tot agressief. Ik vond het vaak vreselijk haar zo te zien en op die momenten dacht ik, hoe kan ze dit volhouden en zeker ook, hoe kan ik dit volhouden. Maar ik heb ook gezien hoe de Lichtwereld haar heeft omhelsd. Hoe ze haar hebben opgetild en zacht weer hebben neergelegd. Hoe ze met ongelooflijk veel liefde haar aura hebben gereinigd. Ik heb gezien hoe ze daardoor lichter en lichter werd zodat er meer ruimte kwam voor liefde. Mijn moeder leerde opnieuw lief te zijn, voor haarzelf, voor haar omgeving en voor mij. En in de volwassen moeder zie ik het kind en in het kind zie en voel ik de liefde en in de liefde zit de vergeving en in de vergeving zit uiteindelijk rust. Het boek gaat over dit hele proces van dementie. De nadruk zal liggen op de aura en het spirituele proces. De titel van het boek is, 'Is het gisteren of vandaag'.