Blog

Actuele blog. Voor andere blogs, zie het archief aan de rechterkant

Verstilling

21-09-2015 11:36

Zachte strelingen
Over mijn wang
Geven mij liefde

Oplichtende ogen
Stralend van licht
Geven mij warmte

Innerlijk weten
Geborgen in de ziel
Geven mij inzicht

Eindelijk rust
Eindelijk thuis
Eindelijk licht

Wat een mooi woord. Het is meer dan alleen stil zijn. Stil zijn is niet praten. Verstilling is in de stilte stil zijn. In die verstilling creëer je ruimte om dieper te voelen. In het dieper voelen kom je in jezelf terecht. Soms is dat een prettige ervaring waarin gevoelens van blijheid of heelheid worden ervaren. Soms kan het juist veel onrust geven of zelfs een gevoel van angst. Dan is het minder prettig en meestal stap je daar snel uit en ga je over tot de orde van de dag om maar niet (te) veel te voelen.

Bij mijn moeder verliepen de bezoekjes nogal eens heftig. Soms echter was het fijn, heel fijn. Wanneer ik in die verstilling bij haar zat ervaarde ik sereniteit. Ook een heel mooi woord. Ze was zo puur in wie ze was. De kleuren in de aura werden anders. Het werden pastél kleuren die werkelijk heel zacht waren. De zachtheid raakte mij diep en in een liefdevolle verbinding hadden we een contact zonder woorden. Soms keek ze me aan en zei niets. In haar ogen zag ik een klein meisje waarin de liefde woonde. Deze ogen waren zacht en vol vertrouwen. Ik ging  vaak dichtbij haar zitten zodat we elkaar konden strelen. Eerst voorzichtig de handen en dan het gezicht. Soms begon ze te huilen. Een diep verdriet waar ze geen woorden meer aan kon geven. Het zijn voor mij waardevolle momenten geweest.

In de benadering van mensen met dementie mag je bewust zacht en liefdevol zijn. Ik ben me ervan bewust dat dit soms erg moeilijk is. Soms is het niet mogelijk. Kies dan voor jezelf en drink alleen even een kopje koffie of thee. Voel in jezelf wat jij op dat moment voor die ander kunt betekenen. Is er geen verbinding mogelijk maak dan het bezoekje kort. Is er wel een verbinding voel dan wat nodig is om die ander te bereiken en weet eenvoudig dat de liefde stroomt en lang doorwerkt in de beleving van die ander.  

 


Reageer op deze blog07-11-2017 22:57 Ellen
wat prachtig, ik ben opnieuw die ontroerd door wat ik lees min lieve moeder heeft hier al meer dan 6 jaar mee te maken ik zie haar ontreddering, haar machteloosheid, haar angst en onzeker-zijn van sterke vrouw naar reddeloos verloren lijken het raakt mij diep en maakt mij soms zo verdrietig ik ben heel blij met deze site en wat u ziet! ik koop uw boek nog